БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Синди-калНО

Ники Русиновски (djsupermax)

Раздел: Публицистика  Цикъл: Защо сме там, където сме

Синдикатите проведоха публичен протест вчера. Минаха по централните улици на София, повикаха, посвиркаха, издигнаха няколко лозунга и дадоха няколко интервюта. Основните им искания са минимална заплата от 180 лева от октомври и да не се вдигат цените на тока и парното.

Да се смееш ли, да плачеш ли.

180 лева? Моля?! Минималната заплата в повечето страни на ЕС е около 500 евро. Доколкото си спомням, след няколко месеца би трябвало да сме членове на ЕС. С което ще дойдат нови цени на някои неща. Които изискват и нови заплати. Ако трябва да сме коректни, те и старите, сегашни цени изискват други заплати. Всякакво искане за минимална работна заплата под 500 лева е просто абсурдно и направо обидно за труда на всички работещи в тази държава. Едва ли човек може да живее дори оскъдно достойно с 500 лева, но и ние говорим за минимална заплата, не за средна.

Освен синдикатите, и шефът на Стопанската камара даде интервю. „Трябва да се плащат пари за работа, а не за натрупан трудов стаж”, мрачно заяви той. Правилно. Но ако си го преведете на български, това трябва да се разбира така: „Ние не щем да плащаме повече пари - за каквото и да е”.

Същевременно бизнесът реве, че все по-трудно намира висококвалифицирани специалисти. Ми господа  бизнесмени, имам за вас една потресаваща новина! Ето: при минимално заплащане от 180 лв. – които даже ви се виждат твърде много – не съществува такова нещо като висококвалифициран специалист. Това рядко и изчезващо животно бързо мигрира в географски посоки, предлагащи заплащане от минимум 2-3 хиляди евро и това - за не-чак-толкова-висококвалифицираните специалисти. Защо не опитате с 1800 лева? Убеден съм, че при такава минимална (наречете я стартова) заплата ще откриете как изведнъж наоколо се оказва пълно с търсените от вас специалисти.

Мм, да – една малка част от вас дори и при такова заплащане няма да намерят търсения специалист. Да сте се замисляли, че при 180 лв. минимална заплата човек не може да се обучава, да следи новостите в професията и да повишва квалификацията си (ако въобще има каквато и да е квалификация и образование при такова заплащане)? С други думи, това рядко животно специалистът дори не успява да се излюпи в обстановката на мизерия.

Е кой ви е виновен и от какво се оплаквате тогава? Вземете си специалист-чужденец. Ще ви струва някакви си 3-4 хиляди евро месечно. Поне. Плюс още половината от това за квартира, режийни и самолетни билети (чудна работа, искат да си ходят в къщи поне веднъж месечно, ако не всеки уикенд). Поне.

Ама заплатите не можело да се вдигат ей така, те трябва да се изработят. Правилно. А производителността на труда на българския работник е далеч от тази на европейския. Вярно, и това е така. Ама колко далеч? Колко е разликата в производителността на труда на западния работник, който 10 часа продава хамбургери от количка и на българския, който 10 часа продава банички на гише? Не, нямате нужда от счетоводител – разликата е никаква. Да припомня ли и че една съществена част от работещите у нас са заети именно в търговията и услугите – тоест, че за повечето хора в Българията производителността на труда не важи като довод за размера на заплатата, ама въобще? Хайде няма нужда.

Естествено, в производства с повече добавена стойност и във високотехнологични производства разлика има. И тя не е малка – понякога е в пъти. Само че и разликата в заплатите „тук” и „там” е също в пъти, при това ако разликата в производителността е примерно 3 пъти, то разликата в заплатите е примерно 5 пъти. При това положение, ако още някой продължава да настоява, че нямало достатъчно висококвалифицирани специалисти и имало разлика в производителността на труда на българския и европейския работник, отново ще го посъветвам: „Вземете си тогава европейски работник”. И вижте колко ще произвежда и колко ще ви струва.

Обърнете внимание особено на последното – колко ще ви струва. Цифрата е реалната цена, която всъщност би трябвало да плащате като работна заплата. Може да махнете от нея 20-30%, понеже стандартът „тук” и „там” все пак не е еднакъв. И пак ще бъде в много пъти повече от тези 180 лв., дето му заседнаха на господин Тебеян. Затова хайде, моля, да прекратите този смешен плач.

Да се върнем при нашите мили синдикалисти. Тези загрижени, самоотвержени хора, готови да се борят до кръв за... 180 лв. Браво! Велико! Яко!, както би казала аудиторията под 25 години.

Не стига този чутовен подвиг, ами са си вързали кусур и за още един – да не се вдигат цените на тока и парното. И за децата е ясно, че цените на тока и парното не могат да не се вдигат, когато петрола и другите енергоносители се вдигат, че и два блока на АЕЦ „Козлодуй” затваряме. За синдикатите обаче изглежда остава неясно, че дори енергоносителите да не се вдигаха, при инфлация от 6 % миналата година и още 4% дотук през тази, трябва да се вдигнат и заплатите на работещите в енергийния сектор. Някак си и те са хора, да му се не види, нищо че са мръсни богаташки гниди, които като цяло взимат средно няколко пъти колкото размера на минималната заплата.

Важното е да сме популисти.

Важното е да искаме толкова малко, че когато правителството се принуди все пак да вдигне малко минималната заплата, да може да кажем: „Ето, това ние го извоювахме! Ние сме хората, елате при нас и даже плащайте членски внос!”

А важно ли е дали някой изобщо вече ви вярва?

Важно ли е изобщо дали на някой вече му пука за нещо?

Важно ли е, че не може да има такива синдикати и такива работодатели, ако няма такива работници и такива граждани?

Или единственото важно е след работа да се напиеш зверски, да псуваш света и управниците, да повърнеш и да си легнеш, а на другата сутрин пак на работа и така ден след ден .. след ден.... след ден... а ония дървени философи по телевизора нека спорят защо у нас няма гражданско общество.

Наздраве, българино!

И лека ти нощ!

И... лека ти пръст, като ти дойде времето. За мъртвите или добро, или нищо. В твоя случай – нищо...

 

"Ако продължиш да даваш каквото досега си давал, ще продължиш да получаваш каквото досега си получавал. Наистина ли това искаш?"


2006-05-31

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)