БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

ОСТРОВЪТ ІІ

Николай Михайлов Пенчев (римски)

Раздел: Пиеси, сценарии  Цикъл:

 

 

На същия остров. Елиът е сам.

 

Елиът: Помните ли ме или вече ме забравихте? Това съм аз. Елиът. Някога бях богат….Много богат…. Имах фирми, хотели, ресторанти....Някога. До преди, до когато онзи Смит, Смит Браун,  отлетя с балона и  ме остави тук. Сам. Сега вече нямам нищо… Само този остров. Това ми остана. Един едничък остров. Забравихте ме, нали? Забравихте ме. Чета го в очите ви. Не ме помните вече. Или не искате да си ме спомняте............

 А бяха други времената, нали? Мистър Елиът..... – казвахте вие.- Мистър Елиът това, мистър Елиът онова. Какво ще кажете, мистър Елиът, по този въпрос? Какво ще кажете, мистър Елиът, по онзи въпрос? Не можехте без мен. Нито за миг. Както виждам, сега се оправяте и сами. Да, животът си тече, все едно че нищо не е станало. Нали? Така е, дори да не си го признавате. Но си го мислите. Мислите си го, сигурен съм. Нищо. Ще го преживея някак си, но внимавайте, защото и вас ви чака някъде, някога един остров. Вашият. Като този тук.

Понякога на него ще идва един търговец на обувки. Обикновенно в петък. След обяд. Внимавайте много да не го разсърдите или да не го обидите. Да не си тръгне. Той може да бъде вашето спасение, ако поискате да избягате от острова. Да се върнете назад. Но може би вие няма да поискате. Като мен.  Все пак човек трябва да има някаква възможност. Последен шанс. За всеки случай. Не го пропилявайте. Въпреки, че това може да е свързано със закупуването на луксозни обувки, които тук на острова не са ви необходими. Няма къде да ги носите. Но ако ви предложи, купете си, не му отказвайте. Той може само това – да продава обувки. Неговия живот е. Надеждата му. Не я убивайте с отказа си.

Ако видите делфин, да плува около острова, нахранете го. Може това да един от онези Смит Брауновци, който е паднал от самолета в океана. Никога нищо не се знае. Дори да ви прилича на стюардеса с мускулесто тяло. Приемете го такъв, за какъвто ви се представя. Знам  само, че е добър човек и никога нищо лошо не би ви направил. Просто обича да плува в безбрежния океан. Като делфините.

Когато ви доскучае и се чудите, какво друго може да правите – тогава хвърляйте зарчета. Ако се падне чифт, то нещата ще се оправят. Ако е тек, не се отчайвайте, а хвърляйте пак. Ще се падне и чифт. Все пак вероятността е петдесет процента. Аз така правя – хвърлям.... до чифт.

И слушайте, какво ви говорят другите хора. Всеки има своята истина. За живота....и изобщо.

А сега, когато се приберете в къщи, да не забравите да погалите кучето. То винаги ви чака и никога няма да ви забрави. Не сте ли забелязали, колко са дълбоки очите му – дълбоки  като океан.

Е, това е. Друго няма.

 

 

                                                  К   Р   А   Й

 

Римски, 2003
2003-11-24