‘ондаци€ Ѕуквите
 онтакти  
ѕишете ни     

Ћитературен

сайт

 нижарница
 Ќ»√»“≈

јлманах

"Ќова българска литература"

»здателство
"Ѕуквите"
ћечта за книга
≈лектронен журнал  
  Ќай-нови (0)
  ѕоследни отзиви (0)
  ѕърви публикации
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
  ѕоследнo прочетени
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
јвтори   .
  ѕо азбучен ред
  Ќови автори
.
.
ѕреводи и чужд.език   .
  ѕо раздели
  ѕреводачи
.
.
ƒруги   .
  ‘отоархив (ново)
  ¬идеоархив (ново)
  –еклама
  —татистика
ќn-line помощ
  info@bukvite.bg

 луб 'Ѕуквите'
.
.
 
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
ѕрепоръчваме
от люба димитрова
 
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
   Ћюба ¬алентинова ƒимитрова(люба димитрова)>>—ћя’  
—ћя’
  Ћюба ¬алентинова ƒимитрова (люба димитрова)
  –аздел: –ј« ј«»

 

     »мам двама почитатели: стара при€телка, с грапав глас, ко€то размахва цигара под мо€ нос, пие моето кафе и на ко€то все не намирам сили да кажа истината; и млад колега – със скорошни следи от акне, който се чувства длъжен да подкрепи всекиго по силата на не€сни вътрешни подбуди и объркани религиозни възгледи. “ой не е чел творбите ми. “€ – веднъж, преди години, по време на развода си, когато всичко друго й изглеждаше „„удесно! ѕросто чудесно!“. “ези двамата не са се срещали. Ќе б€ха се срещали до днес.

     ѕълно безумие тр€бва да е обхванало шефа ми, да реши да го прати с букет и кошница - „от името на колектива“, у дома! — пожелани€ за „скорошно оздрав€ване и бързо възстанов€ване“.

     ¬€рно, че скандалът беше гол€м, в€рно, че шефът иска да спи с мен… ¬€рно, че ћалки€ просто не е имал избор и е дошъл да пелтечи над собственото си отражение върху холната ми масичка, за да запази работата си. ј може и да е, заради обърканите религиозни възгледи. јкнето му не личи в отражението – стъклото е станало матово от употреба.

     ¬ера, разбира се, е тук.  “€ е тук от години – откакто съм се нанесла в апартамента. ѕо-точно – от следващи€ ден, за да не € хвана да носи багаж по стълбите.  ръстосала крака, дими и върти очи срещу ћалки€.

     ¬същност и тримата (ако броим и шефа) са така банални, толкова типични, че спокойно бих могла да си спест€ по-нататъшното им описание. 

     ћълчим си. јкнето немее срещу присвитите очи на ¬ера – старата котка го хипнотизира, а димните й сигнали с€каш казват „—лушай, мишок, та€ територи€ е мо€! ўе те схрускам!“. ј той, клети€, на всичкото отгоре, е седнал на любимото й м€сто. »де ми да се разхил€ – едва се сдържам да не провер€ по фотьойла за натрупана с години русол€ва козина.

     ћалки€ побутва кошницата – да похвали щедростта на шефа. јма и тъпанар – посред л€то пратил месо и салами! Ќаденица!... Ѕезплатно му е – от долни€ цех, и без това половината му суровина е без документи.

     —алам… шефът… скандалът… “р€бваше да вдигна повече вр€ва аз, ама… така ме беше напекло слънцето, мързеливо и приспивно. “ака се б€х отпуснала… ћислех, че е извън офиса.

     ¬ера се вбеси като й разказах вечерта. “€ вдигна вр€вата вместо мен – щеше да ходи да му „… кръцне наденицата немощна!“… ≈, сега се разхилих!

     -         Ќ€кой иска ли още кафе? – тичам с кикот в кухн€та.

     “акава съм си – с кикот, в кухн€та… ∆ивотът ми минава все в н€какво сервизно помещение – на бивши€… и майка му! Ќа брат ми, на шефа… Ќамирам об€снение за всичко, а когато си го об€сниш, просто не можеш да се сърдиш, не можеш да съдиш.

     ¬ кухн€та е много горещо, заради западното изложение. “ой, шефът, и той така се заизвин€ва: „ћного е горещо, сигурно съм превърт€л от слънцето! јма и ти – по сутиенче си се събл€кла…  акво очакваше?!“

     ≈й, това ме вбеси най-много! “ова не мога да го понас€м – да ми прехвърл€т вината! „јми, като си недоволен и възмутен – уволни ме!  ак ще пос€гаш, бе?!“  акво пос€гане – беше си се тръшнал цели€, с плонж от вратата! »мам два счупени пръста на л€вата ръка… “ъпанар! ≈два си обл€кох блузата. » колегите ме мисл€т за идиот, заради скалъпената истори€ с вратата на багажника… “о ахкане, то съчувствени погледи, то услугички… —м€х! ƒай, да ги вид€ они€ двамата, да не са се изпоиз€ли!

     ¬ хола напрежението малко се е поразредило – от прозореца подухва, ¬ера си вее с брошурата ми за новата счетоводна литература. ћалки€ е значително по-уверен – разкрива магическата технологи€ за производство на салам, без да споменава неидентифицираното месо, разбира се. „јма, как стават точно под формата на палка?!“ – насто€ва ¬ера и така облизва устни, че чак на мен ми иде да се скри€ н€къде.

     Ўефът… плонжът… жегата… ѕредстав€м си ћалки€ по сутиен, с дантелки – все така сериозно говори за месо… ƒали пък не съм изжив€ла наистина н€какъв вид шок и сега да реагирам така неадекватно на всичко! „увала съм, че истери€та може да се про€ви в посто€нен см€х, и доста по-късно от събитието.

     ћалки€ ще си тръгва. ƒобреее… то, не е лошо момчето, може и да излезе човек от него! ¬ера се оттегл€ и т€ – хубаво! ќбикновено ми виси почти до среднощ. ўе мога да гледам нещо по телевизи€та… „ƒовижданееее!“ и …прав ви път!

     ѕак кухн€та, пак аз, пак ще ми€ след н€кого… нейсе! » €вно пак нищо н€ма да гледам – скапана съм, тр€бва да сп€! ∆егата ме убива – нощем е още по-тежко. –аздигам масата и си л€гам!

     ќбаче та€ кошница не € искам! “р€бваше да кажа на ћалки€ да си € вземе, да € из€де с при€тели. —алами! ќт “ъпанара! јйде, н€ма нужда, благодар€!  ак не ми хрумна по-рано да му кажа на момчето! ¬ болничен съм до кра€ на седмицата, иначе демонстративно щ€х да му € връча – насред офиса!

    ’айде, саламите отиват при ¬ера! ўе ги оцени – на вкус и форма. Ќали все се облизваше! ќще не е заспала, винаги трополи нещо из бан€та долу до малките часове. “о, русата грива си иска поддръжка…

     —мъквам се с кошницата надолу по стълбите – по-тежка е, отколкото изглежда. » още от междинната площадка виждам открехнатата врата на апартамента. ¬ече не е л€то – зима е и ц€лата съм в лепкава, ледена пот… Ўумове от борба, свличане, влачене… Ќе си взех телефона… «ащо не си взех телефона?! «ащото не мислех, че ще ми потр€бва за две минути! Ќе мога да се върна – а, ако се забав€? јко € убие! ћоже би, ако само извикам и ще изб€га! √лупости! ўе ни прибие и двете! “р€бва да го удар€…— какво – със салам ли! Ћедена съм и… все тр€бва да има нещо в антрето на ¬ера, с което…

     Ќадзъртам през процепа, а те, двамата, като се награбили – още в коридора! Ќ€мало време и вратата да си затвор€т! —мъкнали дрехите от закачалката и се тръшнали върху т€х…

     «атътр€м кошницата, с хилеж, обратно нагоре – ще си отвор€ една бира с луканката и ще гледам криминале!

ўе излезе човек от ћалки€!... —м€х!...

 

 

 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© Ћюба ¬алентинова ƒимитрова ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2016-08-29 | ѕърва публикаци€

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл:
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
 
«а да можете да менаджирате произведени€та и да пишете коментари, тр€бва да бъдете логнат чрез бутона "¬ход чрез ‘ейсбук".
   ќтзиви: 0
  print ѕечат  
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
20-07 ’умор и сатира 2017
20-07 ѕоези€ 2016
20-07 —амотата спи на възглавницата ми
20-07 ѕътища
19-07 јлманах "Ќова българска литература - ѕроза"
ѕълен списък