Литературен сайт Авторски
център
Книжарница
КНИГИТЕ
Електронни
книги
Списание
"Книгите"
Издателство
"Буквите"
Вход
Електронен журнал  
  Най-нови (5)
  Последни отзиви (0)
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Аудио и Видео
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  По брой творби
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  Най-нови
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
ИЗДАТЕЛСТВО БУКВИТЕ   .
  Издателство "Буквите" е специализирано в издаване на българска литература. Чрез него много автори са издали своите първи книги.
ИЗДАЙТЕ МЕЧТИТЕ СИ!
  Силаботоническо стихосложение: двусрични и трисрични размери
  Най-разпространеното стихосложение в българската поезия (за разлика от фолклора) е силаботоническото. Наложено още в зората на нашата нова литература под влияние на класическа
.
.
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
   
Конкурси  
Литературен конкурс Flash Europa 28

Литературен конкурс „Flash Europa 28”


 


Делегацията на Европейския съюз в Китай, заедно с литературната организация базирана в Китай „Bookworm” са организатори на проекта „Flash Europa 28”, който ще предостави кратки флаш фантастика, разкази от всички 28 страни членки на ЕС на заинтересовани китайски читатели.


 


Какво е Flash Europa 28?


  • Флаш фантастика от 28 държави-членки на ЕС

 • Млади европейски писатели на, или под 28 години

 • Разкази от 500 думи или по-малко, ясно определящи 28 ЕС нации

 • Пет избрани разказа от всяка от 28 европейски страни, преведени на китайски

 • 28 седмици за разпрространение на 140 истории в китайски социални медийни платформи


 


 


 


Flash Europa 28 ще представи европейската флаш фантастика, ще предложи безплатно, оригинално, творческо и качествено съдържание на китайския онлайн читател и ще разпространи написаните от млади автори от всяка от 28-те страни-членки на Европейския съюз разкази. Пет от разказите избрани чрез национален конкурс ще бъдат преведени на китайски и разпространени безплатно за период от 28 седмици чрез множество социални медийни платформи. В България конкурса се провежда със съдействието на Институт Конфуций-София.


  • Началната дата за започване на конкурса в България е на 21 юли 2014.

 • Материалите трябва да бъдат изпратени до 09.01.2015.

 • Координирано от съответните посолства, петте избрани разкази от всяка нация ще бъдат преведени на китайски и представени в офиса на „Bookworm” и на делегацията на ЕС на китайски.

 • Избраните автори ще представят своите страни в проекта Flash Europa 28.

 • Всяка от страните решава самостоятелно дали петте избрани автори да бъдат наградени. Делегацията на ЕС и „Bookworm” не предлагат награди или обезщетения на избраните автори, освен възпоменателно копие от книгата с  всички разкази избрани за участие в проекта.

 • Проектът ще стартира през октомври 2014 година.

 • Разказите ще бъдат разпространeни в Китай от “Bookworm” в продължение на 28 седмици пo пет истории на седмица, по една държава всяка седмица и по един разказ на ден.

 • Националните истории ще бъдат разпределени по реда на получаване на пълните колекции от петте истории.

 • Колекцията от 140 разказа (5 истори от 28 страни) ще бъде събрана в печатно издание след завършването на проекта. Всеки автор ще получи възпоменателно копие от книгата.


 


Регламент: • Всички автори трябва да са граждани на ЕС.

 • Авторите трябва да са на възраст 28 или под тази възраст.

 • Разказите трябва да бъдат представени на официалния език на страната на автора.

 • Разказите трябва ясно да определят страната на автора.

 • Разказите трябва да бъдат от 500 думи или по-малко.

 • Участниците трябва да изпратят биография от 50 думи или по-малко, както и снимка или друго изображение, което те чувстват, че ги представя най-добре.

 • Избраните разкази ще представят своите страни в проекта Flash Europa 28.

 • Делегацията на ЕС и “Bookworm” държат правата за използване на разказите онлайн и в печатен формат във връзка с проекта Flash Europa 28. Извън проекта отделните автори притежават пълните права за разказите си.


 


Жури на българския конкурс са: Кънчо Кожухаров (писател и преводач), Сибин Майноловски (един от обещаващите родни автори във фентъзи жанра) и Димитър Бахчеванов - координатор


 


Материалите трябва да бъдат изпращани до 15 септември 2014 година на имейл: flash28ko@abv.bg


(Файловете: шрифт Times New Roman, големина 12, формат .doc) 


 

НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „МИЛА РОДИНО”

НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „МИЛА РОДИНО”


ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК, Съюз на българските писатели, Съюз на независимите писатели в България, Издателска къща „Компас” – Варна, Издателско-полиграфичен комплекс „Абагар” – Велико Търново, списание „Простори” – Варна, Музикална компания „Сънрайз Маринов” – Варна


ОБЯВЯВАТ


Седмото издание на Националния поетичен конкурс „МИЛА РОДИНО” под патронажа на кмета на община Долни чифлик БОРИСЛАВ НАТОВКамчийските дни на поезията ще се проведат на 30 и 31 октомври 2014 г.


ТЕМА НА КОНКУРСА: Красотата на природата и човека, миналото, настоящето и бъдещето на страната ни.


УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: В конкурса участват поети от цялата страна с до 5 творби, изпратени по пощата на адрес: 9120 Долни чифлик, пл. „Тича” № 1, Общинска администрация, стая 9 или на e-mail: obst_dchiflik@mail.bg. obst_dchiflik.okssdz@mail.bg
Авторите представят снимка, кратка творческа и биографична справка, адрес и телефон за контакти.
ОЦЕНЯВАНЕ и НАГРАДИ: Творбите ще бъдат оценявани в 2 възрастови групи – до 18 години и над 18 години. За всяка възрастова група се предвиждат по 3 награди, поощрения, отличия. Наградените произведения ще се отпечатат в специално издание за конкурса.
СЪПЪТСТВАЩ КОНКУРС: В рамките на Националния поетичен конкурс „Мила Родино” се обявява конкурс САМО ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК за ЕСЕ на ТЕМА: „МИЛ И СВИДЕН Е РОДНИЯТ КРАЙ”
Краен срок за получаване на есетата и на творбите на всички участници в конкурса – 25 октомври 2014 г.
Справка на тел. 05142 20 09


Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев"

През есента на 2014 г. за тридесет и първи път Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев". Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като една необходимост за тяхното развитие. За много от участниците той е първо признание, първа публикация, първа стихосбирка. Националният конкурс е утвърдена школа за откриване на таланти, пространство за контакти и творчески обмен, място за раждане на нови творчески идеи. Тук младите творци се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се и създават нови приятелства.


Ще сме Ви благодарни, ако проявите съпричастност към този наистина стойностен младежки литературен форум и предоставите на съответните институти, училища, читалища и центрове за работа с деца регламента за участие в конкурса.
Надявайки се на Вашето положително отношение, оставаме с най-добри чувства за проявеното разбиране към благородната кауза на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев”!


Организатори: Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Къща музей „Гео Милев


РЕГЛАМЕНТ


Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.1. В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса (07.11.2014 г.), които нямат издадена стихосбирка.2. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра.3. Жури
Конкурсните произведения се журират от утвърдени национални литературни творци и критици и от млади автори, лауреати на Голямата награда от конкурса през изминали години.4. Награди: • Първа награда - призът Златното яйце и издаване на самостоятелна първа стихосбирка.  

 • Втората и третата награда – парични премии.

 • Присъждат се и поощрения.


5. Отчитане на резултатите:
Резултатите от ХХХІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 7 ноември 2014 г. (петък).По традиция за участниците в НМКП „Веселин Ханчев” се организира Поетическа работилница – с участие на журито, която през 2014 г. ще се проведе на 8 ноември (събота).Конкурсната програма ще бъде изпратена на посочен от участника електронен адрес след 27 октомври 2014 г.


Творби на участниците се приемат до 3 октомври 2014 г.: • на e-mail: lib@rodina-bg.org

 • на факс: 042 603 950

 • с препоръчана кореспонденция на адреси: 
  6000 Стара Загора, бул. Руски 17, Библиотека „Родина” или 
  6000 Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики 107, Отдел „Култура и туризъм”, Община Стара Загора.


Изпратените творби трябва да са придружени с точно посочени име и фамилия, адрес, телефон и дата на раждане на участника.Пътните и нощувките са за сметка на участниците. Организаторите осигуряват нощувки на преференциални цени при предварителна заявка.


Телефони за връзка и информация:


0884477919 – Мима Атанасова 
0886463731 – Слава Драганова
042 630113, 042 603950, 042 623855 – Библиотека „Родина” 
042 614863, 042 614862 – Отдел „Култура и туризъм”, Община Стара Загора.
Националният младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетическа столица на България. Тази престижна възраст е сериозна атестация за творческа зрялост и завоюван авторитет.


   Младите поети идват от всички краища на страната, готови да четат стихове, да ги слушат, да разискват, да спорят. За мнозина от тях това е първа изява, първо признание на таланта им. Но конкурсът се очаква и от утвърдените вече творци, за които общуването с младите е едно предизвикателство. За старозагорската общественост с афинитет към поезията конкурсът е бил и си остава един празник.
 


  Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясео, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от ярки “прохождащи” дарования в истински творци.
       Съществуват и  други литературни младежки конкурси, но Ханчевият конкурс запазва своята уникалност с феставалния си характер.


Тук младите автори се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се помежду си, зараждат се нови приятелства и творческо сътрудничество.


Много важна е помощта, която оказват приятелите на конкурса - бивши участници, поети, критици, издатели. Те вярват в мисията на конкурса и участват активно в неговото осъществяване.


 

Медиен партньор  
Българско национално радио
Последнo в "Любими произведения"   1
1. Обратната страна на добротата -  essy  
2. Требник за бездомници -  galena_gv  
3. Писмо от горния свят -  !alisa  
4. Писмо от горния свят -  !alisa  
5. Мое малко момиче -  албиция  
6. Душата ми - отворена врата -  албиция  
7. Мастилото е с цвят като греха -  албиция  
8. За теб -  албиция  
9. Спектакъл -  албиция  
10. Симбиоза -  албиция  
Пълен списък
3
2
VIP произведения
Как да направим произведението си VIP
Събития  
 
Първи публикации  
01-10 Сила и устрем -  lysia
01-10 Дори и в шумната тълпа -  хекредел
01-10 Дори и в шумната тълпа -  хекредел
01-10 Лечение на душа -  stenli499
01-10 Лятна обич -  galaxi_1961
Пълен списък
 
 
 
Последно прочетени E-книги  
01-10 Закон за авторските права и сродните им права
01-10 Търговци в храма
01-10 Играта
01-10 Алманах "Нова българска литература - Проза"
01-10 Търся издател 2012
Пълен списък