БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

1053. Как да сътворим добър роман?

Време за възкръсване | Илияна Каракочева /Ина Крейн/

Всеки от нас има свой любим роман, който препрочита с удоволствие. Но как самите ние да създадем такъв, при това толкова добър, че да се превърне в любимо четиво за множество любители на словото?

В епическата проза романът е най-обемният литературен жанр. В него обикновено се разказва вълнуваща история, организирана около някакъв сюжет, с интересни герои. Откъде да започнем, ако сме решили да сътворим един?

Когато добър майстор иска да построи хубав дом, първо избира подходящо място, прави проект на сградата, после подбира качествени материали, наема работливи помощници и работи сериозно, изпипвайки всеки етап от строежа. Същото би трябвало да направи и творец, решил да напише роман.

Най-добре е да отдели достатъчно време, за да проучи фактите и събитията, които ще включи в книгата. Да уточни какви герои ще развиват сюжетното действие, колко сюжетни линии ще има, да направи идеен и фабулен скелет на онова, което смята да се случва в текста.

В процеса на работа, естествено, много събития могат да се променят, да се включват допълнителни герои или мястото на действието да се пренесе в неочаквано пространство. Важното е основната идея да остане такава, каквато авторът е решил.

Не е задължително винаги да се започне с експозиция и да се завърши с епилог, но определено завръзката, кулминацията и развръзката са носещите стени на творбата. Те трябва да са добре изпипани, натоварени с ключов смисъл и оригиналност.

Черно-белите герои не са интересни дори в обикновен любовен роман. Противоречивите, загадъчни и изненадващи персонажи правят четивен текста. Нека не забравяме, че в този литературен жанр героят трябва да претърпи развитие, да преживее катарзис и драма, които да го променят и определят съдбата му. Не е задължително да включим голям брой литературни герои. По-важно е да изградим пълнокръвни образи, които да вълнуват читателя със своята многопластовост.

Добрият роман съдържа всичко – естествени диалози, подходящи пейзажи, мъдри размисли, запомнящи се герои, обективно уловен дух на епохата, в която се развива действието, интересен сюжет, стройна композиция на отделните моменти.

Езикът  и стилът на автора, неговият почерк би трябвало да бъде специфичен и оригинален, запомнящ се. Как да го постигнем? С търсене на онзи ритъм на фразата, чрез който думите да танцуват плавно в пространството на словесността свой уникален танц.

Речевата характеристика на литературните герои  е ключова – всеки персонаж в романа трябва да говори като себе си, не като автора. Това се постига с много редактиране и внимание към словесния детайл.

Трябва ли да има пейзажи или не? Ако решим да описваме езеро, добре е да сме посетили такова или поне да сме гледали няколко клипа и фотографии, за да предложим на читателя запомняща се впечатляваща картина. Урбанистичните пейзажи са предизвикателство, с което пишещият може да се справи само след добра подготовка.

От пакет обикновено брашно майсторът ще направи баница  - да си оближеш пръстите, а некадърникът и каша за прасето няма да догоди. Една и съща история може да стане вълнуващ роман  и да спечели сърцата на много читатели, когато е превърната в чудесен текст от упорит, работлив и талантлив творец, ала може да отегчи и до смърт всеки, докоснал се до нея, ако не е разказана добре. Така че не се притеснявайте, че разказвате обикновена история – начинът, по който ще я поднесете на читателя, вашият поглед към нея ще я направи цветна и неповторима.

Най-често творецът посреща „на нож“ всяка забележка на литературния консултант към творбата си и адски се страхува, че ще му „развали“ романа. Ако пишещият няма обективна преценка за своята творба, резултатите няма как да са добри на финала.

Кои са подвижните пясъци, в които може да потъне една прекрасна история, преди да се превърне в чудесен роман, въпреки таланта на автора? Творец, пренебрегващ повторенията, излишното многословие, струпващ по три прилагателни към едно съществително име, смесващ глаголните времена като в „манджа с грозде“, гарнирайки всичко това с фактологически грешки – няма как да поднесе на своите читатели качествено произведение.

Ако започнем с интересна история, включим многопластови образи, добавим обективна панорама на епохата, декорираме с уникални природни или урбанистични пейзажи, поръсим с общочовешка мъдрост, гарнираме с правилен правопис и пунктуация, не пресоляваме с излишна словесна плява, а позволим на героите да говорят и действат свободно, ще получим със сигурност добър роман.

Казват, че няма невъзможни неща, когато знаеш какво искаш. Но и допълват обикновено, че хубавите работи стават бавно.

Един роман може да бъде писан с години или за няколко месеца. Зависи от таланта на твореца и целта, която си е поставил. Въпрос на осъзнат избор и възможности. И  на добре подбрани верни помощници –  търпение и упоритост.


2017-07-28

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)