1008. Защо затворих Буквите за самопубликуване

Когато гръм удари... | Иван Богданов

                 Някога зад гърба си имах криле, а сега имам богат житейски опит

 

Христос Воскресе,

Покрай празниците е време за лични колонки. Досега четяхте възгледите на Богданов за родното книгоиздаване. Сега, за първи и последен път, ще прочетете възгледите на Иван за родната литература.

Някога около тези дати преди 16 години започнах да разработвам Буквите. Идеята тогава беше нова и идеалистична – пространство, където новите автори да публикуват, общуват и се развиват.

Че нищо от това няма да сработи го разбрах още на втората година, когато се опитаха първо да откраднат сайта, а после да го разцепят. Нароиха се и множество имитации, но основното ми разочарование беше едно – авторите не искаха да се развиват литературно. Те искаха да си общуват, да пишат „отговор на отговор“, „повлияно от“ и прочие неща. Ако знаех с какво се захващам, никога нямаше да направя Буквите, но нямаше от къде да зная – Фейсбук още не съществуваше.

Сега вече Фейсбук го има, епохата на анонимното писане, скрити зад никове умря отдавна.

Пробвахме множество варианти да задържим някакво литературно ниво в сайта, но нито един не проработи за дълго време.

Затова официално, от няколко месеца, Буквите са затворени за самопубликуване и така ще остане вероятно занапред.

Не остана нито един от идеалите, с които започнах този сайта, за да продължа да се боря. Имаше времена, когато живеех в този сайт, когато гледах да реагирам моментално на всеки проблем и прочие подобни неща.

Резултатите от всичко това са известни – целия нет обяснява какъв крадец и измамник съм, нищо че 16 години си плащах всичко от джоба за този сайт и не ревях както конкуренцията – „дайте пари или ще затворим“.

Всъщност най-много ме боли от неблагодарността. Но това си е мой проблем.

Сега насоките са други. Продължаваме активна издателска дейност – тази година ще финансираме много книги, продължаваме с постоянните конкурси и с поддръжката на всички автори, които желаят да погледнат сериозно на писането си.

Имаме и други идеи, една от друга по-революционни. Знаете, че аз не се оплаквам – нито от пазара, нито от хората. Другите се оплакват от мен.


2017-04-17

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)